Nieuws

Verslag herdenking 12 met 2017 in het clubblad Contrails

Op vrijdag 12 mei vond de herdenking plaats, bij het sombere monument dat het fatale bombardement op de Moerdijkbrug herdenkt. Deze aktie werd ondernomen op 13 mei 1940 door de bemanning van de enige nog vliegwaardige Fokker T-V luchtkruiser-bommenwerper, nummer 856.

Men had twee bommen van 300 kg aan boord. Helaas mislukte dit bombardement – een brug is een moeilijk doelwit. Op de terugweg naar Schiphol werd de ‘856’neergeschoten, evenals één van de begeleidende G-1’s. Beide bemanningsleden kwamen om. Het monument herdenkt de bemanningsleden B. Swagerman, W.F. Anceaux, O.W. Douwes Dekker, G.A. van Riemsdijk, J. Wijnstra, P.C. Schoute en H.P. Lindner.

Deze herdenking werd weer georganiseerd door Wim Anceaux, achterneef van de omgekomen vlieger. Hij had samen met Daan Kaasjager op de Julianaschool van Dubbeldam een presentatie gegeven over het Moerdijk bombardement.

voorzitter Wim Anceaux

welkom door Wim Anceaux

Hans Walrecht en Daan Kaasjager

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee groepen 8 van die school werden naar de herdenking gebracht met drie “Dikke DAF’s”. Namens de gemeente sprak locoburgemeester Piet Sleeking en namens de KLu Generaal-majoor Fred Sotthewes, plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Hij benadrukte dat in deze onoverzichtelijke tijden een goede luchtmacht van levensbelang is.

twee van de drie “Dikke DAF’s”

locoburgemeester Dordrecht Piet Sleeking

Generaal-majoor Fred Sotthewes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als laatste sprak Eline van de Vorm, secretaris van de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug. Zij sprak over de noodlottige vlucht, het leven in oorlogstijd in Dordrecht en vertelde hoe Joodse kinderen uit Dordrecht afgevoerd werden naar Duitse vernietigingskampen.

Na de twee minuten stilte werden de kransen en bloemen gelegd. Namens ons museum werd dat door Theresia en mij gedaan. Onze collega-vrijwilliger Wim Goes maakte ter plekke een fotoverslag.

Eline van der Vorm

kranslegging door Piet Sleeking en wethouder Rinette Reynvaan

kranslegging namens de Klu door (l) luitenant-generaal b.d. Ben Droste en (r) Generaal-majoor Fred Sotthewes

kranslegging namens ‘Crash 40 – 45’ door Hans en Theresia Walrecht

onderonsje tussen (l) Eline van der Vorm en (r) Theresia Walrecht.

Na de twee minuten stilte werden de kransen en bloemen gelegd. Namens ons museum werd dat door Theresia en mij gedaan. Onze collega-vrijwilliger Wim Goes maakte ter plekke een fotoverslag.

Tenslotte legden alle leerlingen een bloem. Het was een ingetogen herdenking onder een af en toe zonnige hemel.

Tekst: Hans Walrecht (CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 Lisserbroek)
Foto’s: Wim Goes