Een aantal jaren geleden hebben vrijwilligers van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945, Aalsmeerderdijk 460, 1436BM Aalsmeerderbrug (Rijsenhout) de resterende onderdelen van de Fokker T-5 856 uit de grienden van Ridderkerk opgegraven en geborgen. Sindsdien zijn deze onderdelen tentoongesteld in hun museum.

Bij iedere herdenking bij ‘ons’ monument aan de voet van de Moerdijkbrug was er een delegatie van ‘Crash’ aanwezig. Ook op 11 en 13 mei 2015. In hun blad werd enthousiast gereageerd over onze activiteiten.
De afgelopen jaren is er veelvuldig contact met ‘Crash’ en onze Stichting en is er vriendschap ontstaan. Reden genoeg om in december 2015 aan ‘Crash’ officieel een dvd te overhandigen door de voorzitter van onze Stichting Wim Anceaux.

Verder waren aanwezig Ben Swagerman (vernoemde/achterneef van de waarnemer/gezagvoerder T-5 Bernhard Swagerman) met enkele van zijn vrienden. Ook aanwezig was Daan Kaasdrager, één van de makers van het simulatiefilmpje over het bombardement van de Moerdijkbrug.

Voor de uitreiking hield Ben een korte toespraak over de luchtverdediging in de Meidagen van 1940 met het accent op het mislukt bombardement van de Moerdijkbrug. Wim hield een toespraak over ‘onze’ stichting met uitleg over de doelstelling van de stichting, de activiteiten in 2015 en in de toekomst.

Ook in december 2015 heeft Wim Anceaux een dvd overhandigd aan Commodore Onno Eichelsheim, sinds 1 februari 2016 de nieuwe directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) van de Koninklijke Luchtmacht in het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht te Breda. Commodore Eichelsheim was één van de sprekers in de Grote Kerk op 13 mei 2015.

[metaslider id=196]