In de mediaNieuws

Dordrecht.net: Herdenking Monument Moerdijk 2016

DORDRECHT – Gisteren, 13 mei, was het exact 76 jaar geleden dat drie Fokker vliegtuigen (een T-5 bommenwerper en twee G-1 jagers) van de Luchtvaart Afdeling (voorloper van de Koninklijke Luchtmacht) getracht hebben de Moerdijkbrug te bombarderen om de invasie van de Duitsers naar ‘Vesting Holland’ te voorkomen of in elk geval te vertragen. Dit bombardement mislukte en de drie vliegtuigen werden aangevallen door een overmacht aan Duitse Messerschmitt’s.
Twee vliegtuigen kregen voltreffers. De bommenwerper stortte brandend neer in de grienden van Ridderkerk. Een Fokker jager verongelukte op een weiland in Nieuw Lekkerland. Al de 7 bemanningsleden kwamen om. De derde Fokker ontkwam de strijd en landde veilig op hun thuishaven Schiphol.

Sinds 1995 staat aan de voet van de Moerdijkbrug een oorlogsmonument met hierin de namen van de zeven omgekomen jonge militaire vermeld. De neef en vernoemde van de verongelukte piloot van de bommenwerper Wim Anceaux heeft dit monument geadopteerd en heeft enkele malen een herdenking georganiseerd.
Het monument is het vorig jaar vanaf de parkeerplaats ‘de Zuidpunt’ verplaatst naar de Rijksstraatweg en staat in de berm van het fietspad ter hoogte van Willemsdorp.

Het vorig jaar was het bombardement 75 jaar geleden. Wim Anceaux heeft de ‘Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940’ (SHBM1940) opgericht en er is een grote herdenking georganiseerd in de Grote Kerk te Dordrecht. Vandaag vond er om 13.00 uur een kleine herdenking plaats bij dit monument.

Locoburgemeester mevrouw Rinette Reynvaan hield een toespraak waarna overste Alex Raggers, Luitenant Kolonel van de Koninklijke Luchtmacht met een speech volgde. In beide toespraken werd gesproken over een moedige daad. Vooraf was bekend dat er een kleine kans was dat de vliegtuigen veilig terug zouden keren. De herinnering over dit bombardement met de noodlottige gevolgen moet worden doorverteld aan volgende generaties, zoals één van de doelstellingen van de SHBM1940.

Hierna volgde een emotionele toespraak van Jeroen Ruygrok. Zijn vader Gerard was in eerste instantie waarnemer/gezagvoerder van deze missie. Voor het vertrek van Schiphol werd hij, omdat hij getrouwd was, op bevel vervangen door Ben Swagerman. Ben was vrijgezel. Uit dank noemde Gerard zijn oudste zoon Ben. Deze Ben was ook aanwezig bij de herdenking.

Door twee vrouwelijke blazers van de muziekvereniging ‘De Bazuin’ uit Leerdam werden de signalen geblazen en na twee minuten stilte volgde het Wilhelmus. Er werden door de gemeente Dordrecht en de Koninklijke Luchtmacht kransen gelegd en er was een bloemengroet door de SHBM1940, het museum ‘Crash 40 – 45’ en de familie Ruygrok.

Verder waren aanwezig Ben Droste, oud Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, twee hoogbejaarde ooggetuigen uit Ridderkerk die de bommenwerper in de grienden zagen neerstorten, veteranen, reservisten, Oranjeverenigingen en vertegenwoordigers van oorlogsmusea en kerken. Bewoners van de naastliggende wijk Willemsdorp hadden uit respect de vlag halfstok gehangen. De leiding was in handen van Wim Anceaux die na afloop de aanwezigen en belangstellenden bedankte. Het is de bedoeling dat ieder jaar rond 13 mei bij dit monument een herdenking zal worden gehouden.

Foto’s: Paul Schrandt

Bron: http://www.dordrecht.net/nieuws/2016-05-14-18106-herdenking-monument-moerdijk.html