Nieuws

In memoriam: Eppo (Hero) Brongers

Op 22 december 2017 is Eppo (Hero) Brongers op 88 jarige leeftijd overleden.

Eppo Brongers was Luitenant-kolonel bd. bij de Koninklijke Landmacht, was onderzoeker en schrijver van populair militair-historische boeken over, met name, gebeurtenissen tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940. Enkele voorbeelden van zijn boeken zijn: “De oorlog in Mei ‘40’’, “De slag om de Residentie”, “Opmars naar Rotterdam” (3 delen) en vele andere. Zijn boeken beleefden vele herdrukken, waarbij Eppo Brongers vaak ook nieuwe informatie toevoegde.

Op de foto staan Eppo en Jan Bomans voor het monument na de onthulling op 13 mei 1995. In één van zijn boeken beschreef Eppo dit mislukt bombardement en noemde deze 7 gesneuvelde militairen ‘helden’.

De oprichter en voorzitter van onze stichting, Wim Anceaux, ging regelmatig op bezoek bij Eppo en zijn vrouw Anke in hun woonplaats Wijnandsrade (Zuid-Limburg). Op 13 mei 2015 waren Eppo en Anke bijzondere gasten tijdens de samenkomst in de Grote Kerk te Dordrecht, de dag waar, exact 75 jaar hiervoor, het mislukt bombardement had plaatsgevonden. Later ontving de stichting een handgeschreven brief van Anke n.a.v. van deze ontmoeting.

‘’t Was een mooie middag. ’t Deed ons extra goed te beseffen dat er mensen zijn die verder gaan met datgene waarmee, vooral Eppo, is begonnen. ‘Herdenken’ noemen we dat.
Het initiatief van jullie stichting om deze gesneuvelde jongens ’n plaats te geven in onze herinnering vinden we bijzonder. Alle waardering hiervoor’.

De vele contacten en warme gesprekken met Eppo, zijn inzet in het leven en de mooie woorden van Anke motiveert ons als stichting door te gaan met onze activiteiten. Het onder andere (volgens onze doelstelling) lesgeven aan scholieren over de Tweede Wereldoorlog en daarmee het doorgeven van de gebeurtenissen en het gezamenlijk jaarlijks mét deze scholieren een herdenking beleven bij het monument.

Namens het bestuur,
Wim Anceaux