Nieuws

“Blijven opstaan en iets doen als er hulp nodig is”

Op maandag 13 mei heeft het bestuur van de SHBM1940 weer een herdenking georganiseerd, ter nagedachtenis aan de laatste Nederlandse bombardementsvlucht op 13 mei 1940. We mochten hierbij zo’n 110 gasten ontvangen, waaronder twee groepen 8 van de Dubbeldamse Julianaschool. Zij werden traditiegetrouw gebracht door Stichting TRIS met de oude legertrucks.

Wethouder en locoburgemeester Maarten Burggraaf en kolonel Jorik ter Veer hielden toespraken. Hierin benadrukten zij dat ieder persoonlijk verantwoordelijk is om op te staan tegen onrecht.

Na een welkomstwoord door onze voorzitter en de twee toespraken, droegen twee leerlingen een gedicht voor: “Hoe zou het zijn, aan het front? Hoe zou het zijn…?”

Hierna hebben we de namen van de zeven omgekomen vliegers uitgesproken. Een hoornblazer van de Koninklijke Luchtmacht gaf het Signaal Taptoe, waarna iedereen 1 minuut stil was. Daarop volgde het Wilhelmus.

Door de Gemeente Dordrecht, de Koninklijke Luchtmacht, de Julianaschool en de stichting werden kransen gelegd. Daarnaast brachten nog andere aanwezigen een bloemengroet op eigen initiatief: Hans en Theresia Walrecht, en Jeroen en Annemiek Ruygrok. De gebeurtenissen van 13 mei 1940 hebben diepe sporen in het leven van Jeroen achtergelaten: de plek van zijn vader Gerard werd op het laatste moment ingenomen door die van Ben Swagerman. Swagerman is gesneuveld…

Het bestuur dankt alle betrokkenen voor zijn of haar bijdrage aan onze herdenking. Wij zijn blij dat we zo samen dit verhaal door kunnen vertellen, ter nagedachtenis en als toekomstles voor de jeugd.

Nieuwsitem RTV Dordrecht: https://www.rtvdordrecht.nl/nieuws/nieuws/meidagen-1940-herdacht-vrede-en-veiligheid-is-helaas-niet-vanzelfsprekend

Nieuwsbericht Dordrecht.net: https://www.dordrecht.net/nieuws/108556/maandag-13-mei-herdenkingsplechtigheid-bombardement-moerdijkbrug